Logo Proef
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

FilosofieCafé

12-01-2023 @ 20:00 - 21:30

Een avondje uit denken! In ons Filosofie Café duiken we al filosoferend in actuele thema’s en vragen. Hersengymnastiek voor iedereen die fit wil blijven in het denken. Van grote vragen naar kleine thema’s. Met een lekker cappuccino en onbevangen nieuwsgierigheid…

THEMA: Menselijk bewustzijn
Wat is dat precies? Zijn wij ons brein? Kan A.I. ook dit niveau bereiken? Hebben we een vrije wil of zijn we biologisch of sociologisch bepaald? Kun je verantwoordelijk zijn als je niet vrij bent?
We stelden deze vragen aan ChatGTP, maar die is er nog niet helemaal uit:
“Het precieze verband tussen hersenen en bewustzijn is nog steeds niet volledig begrepen en is een actueel onderwerp van onderzoek en discussie in de wetenschap en filosofie. Sommige wetenschappers en filosofen suggereren bijvoorbeeld dat bewustzijn niet noodzakelijk afhankelijk is van de hersenen en dat het mogelijk kan bestaan buiten de hersenen. Er zijn ook verschillende theorieën over hoe bewustzijn ontstaat en wat het precies is, en het is mogelijk dat het antwoord op de vraag hoe hersenen en bewustzijn samenhangen afhangt van welke theorie over bewustzijn we aannemen”.
Dan gaan we maar te rade bij een stoet aan filosofen en andere wetenschappers.
Je kunt je een beetje inlezen als je daarvan houdt, nodig is het niet, we beginnen met een korte
samenvatting.

Gegevens

Datum:
12-01-2023
Tijd:
20:00 - 21:30