Logo Proef
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie Café – ‘Dan maak je maar zin!’

24-11-2022 @ 19:45 - 21:30

Een avondje uit denken! In ons Filosofie Café duiken we al filosoferend in actuele thema’s en vragen. Hersengymnastiek voor iedereen die fit wil blijven in het denken. Van grote vragen naar kleine thema’s. Met een lekker cappuccino en onbevangen nieuwsgierigheid…

THEMA: Dan maak je maar zin!

De tweede avond van ons filosofie café gaat over zingeving.

“Ik maak zin door te werken”, zei voormalig Denker des Vaderlands, René Gude, vlak nadat hij geopereerd was. Gude had botkanker, moest geregeld naar het ziekenhuis. Maar hij was al weer aan het werk nog voor hij ontslagen was. Zin leek volgens Gude vroeger vooral voorbehouden aan religie, die je strikt genomen ‘zin-krijging’ zou moeten noemen. Wij kregen de zin van ons bestaan ooit van boven aangereikt. In onze geseculariseerde samenleving is zin voor velen van ons iets geworden wat je zelf moet maken. Zingeving is zinmaking geworden, en de activiteit ‘zin geven’ wordt dus ‘zin maken’.

Gude was er goed in, “zin maken”. Hij onderscheidde 4 aspecten en ging aan de slag. Hoewel het spreken over zin wellicht iets heel persoonlijks is willen we onderzoeken of filosofen er nuttige dingen over kunnen zeggen. Met als start René Gude, want die schuwt prikkelende uitspraken niet.

Je kunt je een beetje inlezen als je daarvan houdt, nodig is het niet, we beginnen met een korte samenvatting.

 

René Gude – Wikipedia

Een artikel van Peter Henk Steenhuis over René Gude en zinmaking.

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/dan-maak-je-maar-zin-hoe-je-zin-krijgt-in-je-werk~b27a4efd/   (dit is de link!)

Gegevens

Datum:
24-11-2022
Tijd:
19:45 - 21:30